Rozmiar czcionki:

MIEJSCE PAMIĘCI I MUZEUM AUSCHWITZ-BIRKENAU BYŁY NIEMIECKI NAZISTOWSKI
OBÓZ KONCENTRACYJNY I ZAGŁADY

66. rocznica wyzwolenia Auschwitz

Ambasador Federacji Rosyjskiej w Polsce Aleksandra Aleksejeva

27-01-2011
Wasze Ekscelencje, Szanowny Panie Dyrektorze, Szanowni Państwo! Dzisiaj obchodzimy uroczyście sześćdziesiątą szóstą rocznicę wyzwolenia hitlerowskiego obozu Zagłady Auschwitz-Birkenau przez Armię Czerwoną. Składamy hołd pamięci milionów ludzi – Rosjan, Żydów, Polaków i członków wielu innych narodów – nieludzko zamordowanych przez faszystów. Głęboko symboliczny jest fakt, że świat corocznie obchodzi ten właśnie dzień, dwudziestego siódmego stycznia, jako Międzynarodowy Dzień Holokaustu. Zbrodnie popełnione w tym miejscu dziesiątki lat temu wciąż jeszcze wywołują przerażenie. Nie mogą i nie będą ulegać przedawnieniu.

Wystąpienie przewodniczącego Centralnej Rady Niemieckich Sinti i Romów Romaniego Rose

27-01-2011
Wasze Ekscelencje, Szanowni Państwo! Na początek chciałbym podziękować Rządowi Polskiemu za zaproszenie i możliwość wygłoszenia przemówienia. Cieszę się szczególnie, że Pan Prezydent Republiki Federalnej Niemiec jest wśród nas. Nazwa Auschwitz symbolizuje dzisiaj w międzynarodowej opinii publicznej także Holokaust pół miliona Sinti i Romów w Europie okupowanej przez hitlerowców. Przemysłowe mordowanie naszych ludzi, które miało miejsce tutaj i w innych miejscach Zagłady, stanowi w historii bezprzykładną zbrodnię, którą uważamy za załamanie cywilizacji w ogóle. Holokaust był nie tylko czynem barbarzyńskim na nieopisaną skalę, lecz także zbrodnią państwową. Uwikłane były w nią elity ówczesnej III Rzeszy oraz liczne organy państw okupowanych przez hitlerowców, albo sprzymierzonych z Niemcami hitlerowskimi.

Wystąpienie ambasadora Izraela w Polsce Zvi Rav-Nera

27-01-2011
Szanowni Państwo! 66 lat temu, 27 stycznia 1945 roku Armia Czerwona oswobodziła obóz Zagłady Auschwitz-Birkenau. Ostatni ocalali więźniowie byli świadkami najstraszniejszych okrucieństw, jakie doświadczyła ludzkość w swej historii. Niemalże od tego czasu Auschwitz-Birkenau stał się symbolem piekła i zła, jakim była Zagłada.

Wystąpienie Prezydenta RFN Christiana Wulffa

27-01-2011
Szanowny Panie Prezydencie, Ekscelencje, Szanowni Państwo! 66 lat temu dla więźniów Auschwitz nastał kres ich cierpień. Przybyli wyzwoliciele –wreszcie. To, przez co do chwili wyzwolenia obozu przeszły w Auschwitz jego ofiary, jest niemożliwe do zrozumienia, wypowiedzenia i opisania. Mimo to trzeba ciągle i stale do tego wracać, mówić i pisać o tym. Po cynicznej selekcji, setki tysięcy ludzi posyłano wprost z rampy do komór gazowych, gdzie umierali straszliwą śmiercią. Rodzicom zabierano dzieci, rozdzielano całe rodziny. Więźniowie, wszystko jedno jakiej narodowości, których nie zamordowano od razu, zmuszeni byli wykonywać w straszliwych warunkach pracę przymusową. Cierpieli oni głód i bez żadnej ochrony wystawiani byli na oddziaływanie wszelkich skrajności pogody. Poddawani byli nieludzkim karom, szykanom oraz tzw. eksperymentom medycznym, będącym tak naprawdę okrutnymi torturami. Samowola oprawców nie miała żadnych granic.

Wystąpienie Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego

27-01-2011
Szanowny Panie Prezydencie, Drodzy Państwo, Tu w Auschwitz-Birkenau chyba jak w żadnym innym miejscu jesteśmy tak boleśnie konfrontowani z koszmarem wojny, z pamięcią o koszmarze wojny. Tej wojny, która kosztowała przecież życie wielu milionów ludzi. Ale tu w Auschwitz, tu jak w soczewce skupia się i wiedza, i Pamięć o wszystkich straszliwych zbrodniach. To miejsce jest jednym z symboli dramatu jaki przeżył świat, który przeżyła Europa, który przeżyły narody, które musiały zmierzyć się z wielkim wyzwaniem, jakie stanowiła fala nienawiści, fala nazizmu.

Wystąpienie Evy Umlauf

27-01-2011
Wasze Ekscelencje, Szanowny Panie Dyrektorze, Szanowni Państwo! Odszukali mnie Państwo jako jedną z najmłodszych, którym wytatuowano numer w Auschwitz. Zwrócili się Państwo do mnie z prośbą o powiedzenie kilku słów. Spełniam tę prośbę z bardzo sprzecznymi uczuciami, jak Państwo zapewne mogą sobie wyobrazić. Przyjęłam jednak wyzwanie i proszę, aby Państwo wysłuchali mnie z otwartym sercem i życzliwą gotowością zrozumienia mojej krótkiej refleksji osobistej. Choć nie wiedziałam, co to znaczyło w rzeczywistości – będąc dzieckiem wierzyłam ... ba, z pewnością wiedziałam ... że byłam „cudem”. Bo kiedy – moja matka, moja siostra i ja – po powrocie z Auschwitz szłyśmy ulicami naszego miasta, wiele osób witało nas okrzykiem – To cud! Naprawdę jeszcze żyjecie!
  • 1
  • 2