MIEJSCE PAMIĘCI I MUZEUM

AUSCHWITZ-BIRKENAU

BYŁY NIEMIECKI NAZISTOWSKI

Ucieczka od naszej dzisiejszej odpowiedzialności. Sprawozdanie Miejsca Pamięci 2018

ps
25-01-2019

Ukazało się polsko-angielskie sprawozdanie podsumowujące rok 2018 w Miejscu Pamięci i Muzeum Auschwitz. W swoim wstępie dyrektor dr Piotr M. A. Cywiński podkreślił, jak ważne jest zmierzenie się w kontekście historii Auschwitz z naszą współczesną odpowiedzialnością.

„– Młodzi muszą odwiedzać to Miejsce, by w przyszłości ich świat wyglądał inaczej! – Co będzie, gdy odejdzie ostatni Ocalały??? Oba zdania powracają nieustannie, w niemalże każdej rozmowie. Martwią mnie” - napisał Piotr Cywiński.

„Jedno jest figurą przyszłości, drugie – coraz bardziej przeszłości. Tymczasem problemem jest nasza codzienna teraźniejszość. Te dwa najczęstsze zdania, to ucieczki od naszej dzisiejszej odpowiedzialności. Próba zrzucenia jej na ramiona przeszłości lub przyszłości, byle nie podważała naszego tu i teraz. Nie wróży to dobrze” – podkreślił.

POBIERZ SPRAWOZDANIE W FORMACIE PDF

Na 80 stronach polsko-angielskiego wydawnictwa znalazły się informacje o najważniejszych wydarzeniach minionego roku w Muzeum, analiza frekwencji w Miejscu Pamięci, które w ubiegłym roku odwiedziło ponad 2 miliony 152 tysiące osób. „Aż 82 procent z nich poznało historię niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady Auschwitz-Birkenau z jednym z ponad 320 przewodników-edukatorów Muzeum mówiących w 20 językach” – czytamy.

Wiele uwagi poświęcono też programom edukacyjnym i działalności Międzynarodowego Centrum Edukacji o Auschwitz i Holokauście. „Celem edukacji o Auschwitz jest nie tylko uczenie o faktach z przeszłości, ale też na tej podstawie budowanie odniesień do dzisiejszych zagrożeń i wyzwań oraz skłanianie do refleksji na temat naszej współczesnej, aktywnej odpowiedzialności za świat” – czytamy.

Najważniejszym projektem, który zaważy na przyszłości edukacji prowadzonej w Miejscu Pamięci, jest adaptacja tzw. Starego Teatru, historycznego budynku usytuowanego w bezpośrednim sąsiedztwie byłego obozu Auschwitz I, na przyszłą siedzibę MCEAH. Przedsięwzięcie to jest możliwe dzięki wsparciu Unii Europejskiej i Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Inne poruszane w sprawozdaniu tematy to prowadzone w Miejscu Pamięci prace konserwatorskie oraz działania Fundacji Auschwitz-Birkenau, która zbiera fundusze na finansowanie tych prac, nowe wydawnictwa - w tym polsko-angielski miesięcznik online „Memoria”, kierunki prac badawczych, nowe i opracowywane wystawy, a także nowe obiekty w Archiwum i Zbiorach Muzeum.

Istotnym elementem jest także sprawozdanie finansowe i lista darczyńców, którzy wsparli Muzeum. Tekstom towarzyszą fotografie prezentujące najważniejsze wydarzenia w Miejscu Pamięci, a także reprodukcje artefaktów oraz archiwalnych dokumentów.

Sprawozdanie ukazuje się na dwa dni przed 74. rocznicą wyzwolenia niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady Auschwitz.