Rozmiar czcionki:

MIEJSCE PAMIĘCI I MUZEUM AUSCHWITZ-BIRKENAU BYŁY NIEMIECKI NAZISTOWSKI

Przestroga wynika z pamięci. Sprawozdanie Miejsca Pamięci 2021

26-01-2022

Ukazało się polsko-angielskie sprawozdanie podsumowujące rok 2021 w Miejscu Pamięci i Muzeum Auschwitz. W swoim wstępie dyrektor dr Piotr M. A. Cywiński napisał: „Dzieckiem mądrości jest przestroga. A owa przestroga wynika z pamięci”.

„Nigdy wcześniej ludzie nie mogli i nie potrafili tak wiele, jak mogą i potrafią dziś. Tymczasem wszyscy bardziej dbamy o to, by samych siebie urządzić w swoim świecie, niż tworzyć świat lepszy dla dzieci i dla całej przyszłości” – czytamy we wstępie.

POBIERZ PDF

„Przyszłość nie jest tym, co nadejdzie kiedyś, później, sama z siebie! Ona już jest obecna, już żyje i się rozwija w naszych zamiarach, w naszych wyborach i w naszej obojętności.” – podkreślił Piotr Cywiński.

Na 80 stronach polsko-angielskiego wydawnictwa znalazły się informacje o najważniejszych wydarzeniach minionego roku w Muzeum, analiza frekwencji w Miejscu Pamięci, które w ubiegłym roku odwiedziło nieco ponad 563 tysiące osób.

„W trudnej sytuacji epidemicznej udało się zorganizować w Miejscu Pamięci ponad 200 różnego rodzaju działań edukacyjnych, w tym warsztaty, prezentacje, prelekcje i wykłady. Jedną z odpowiedzi na wyzwanie doby pandemii był widoczny rozwój dodatkowych zajęć prowadzonych online.” – czytamy.

„Nowym sposobem upowszechniania wiedzy o historii Auschwitz jest cykl dwujęzycznych podcastów dostępny na wszystkich najważniejszych światowych serwisach” – podkreślają autorzy.

Najważniejszym wydarzeniem edukacyjnym roku była międzynarodowa konferencja metodyczna online „Czy to jest człowiek. Wykluczenia we współczesnym świecie”, podejmująca tematy aktualnie obserwowanych dyskryminacji.

Specjalne miejsce w sprawozdaniu poświęcono nowym technologiom, które mają wesprzeć działania edukacyjne Muzeum.

„Choć nic nie zastąpi osobistego doświadczenia autentyzmu Miejsca Pamięci, to pandemia wymusiła poszukiwanie nowych dróg dotarcia do szkół i środowisk, które czasowo nie mogły docierać do Muzeum” – czytamy.

Izraelska firma AppsFlyer tworzy innowacyjne narzędzia, dzięki którym miliony ludzi będą mieć możliwość zwiedzenia Miejsca Pamięci z edukatorem za pośrednictwem Internetu. Za kreatywną część projektu odpowiedzialna jest izraelska firma Diskin.

Polska firma Real Invented Studio – w ścisłej współpracy z historykami i edukatorami Muzeum – jest autorem niezwykle precyzyjnego odtworzenia terenu obozu Birkenau w cyfrowej technologii 3D. Powstałe narzędzie pozwoli na zapoznanie się z przestrzenią obozu z maja-czerwca 1944 r. zarówno na ekranie, jak i przy pomocy okularów VR.

Ten obszar działań rozwoju Muzeum możliwy jest dzięki wsparciu Fundacji Auschwitz-Birkenau, która – poza budową funduszu na rzecz zachowania autentyzmu Miejsca Pamięci – rozpoczęła gromadzenie dodatkowych środków na edukację.

Inne poruszane w sprawozdaniu tematy to prowadzone w Miejscu Pamięci prace konserwatorskie, nowe wydawnictwa, kierunki prac badawczych, nowe i opracowywane wystawy, a także nowe obiekty w Archiwum i Zbiorach Muzeum.

Istotnym elementem jest także sprawozdanie finansowe i lista darczyńców, którzy wsparli Muzeum. Tekstom towarzyszą fotografie prezentujące najważniejsze wydarzenia w Miejscu Pamięci, a także reprodukcje artefaktów oraz archiwalnych dokumentów.

Sprawozdanie ukazuje się na dzień przed 77. rocznicą wyzwolenia niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady Auschwitz.