Rozmiar czcionki:

MIEJSCE PAMIĘCI I MUZEUM AUSCHWITZ-BIRKENAU BYŁY NIEMIECKI NAZISTOWSKI

Muzeum w roku pandemii. Sprawozdanie Miejsca Pamięci 2020.

ps
25-01-2021

Ukazało się polsko-angielskie sprawozdanie podsumowujące rok 2020 w Miejscu Pamięci i Muzeum Auschwitz. W swoim wstępie dyrektor dr Piotr M. A. Cywiński napisał: „Gorsza od zapomnienia jest taka pamięć, która nie rozbudza w nas moralnego niepokoju”.

Sprawozdanie...

Sprawozdanie rozpoczyna przypomnienia obchodów 75. rocznicy wyzwolenia niemieckiego nazistowskiego obozu Auschwitz, w których wzięło udział ponad 200 Ocalałych z Auschwitz i Holokaustu, a także przedstawiciele ponad 50 państw. Było to  ostatnie wielkie wydarzenie na świecie przed wybuchem pandemii koronawirusa i ogólnoświatowym lockdownem.

POBIERZ SPRAWOZDANIE W FORMACIE PDF

Z powodu pandemii 2020 r. był wyjątkowo trudny. Muzeum – po raz pierwszy w swojej historii – było zamknięte dla odwiedzających przez wiele miesięcy. Liczba osób przyjeżdżających do Miejsca Pamięci dramatycznie spadła i tym samym Muzeum pozbawione zostało swojego największego źródła finansowania. Spowodowało to niemal zupełne wstrzymanie działań edukacyjnych w historycznej przestrzeni oraz poważne załamanie budżetu Muzeum, czego konsekwencją była rezygnacja z wielu priorytetowych inwestycji i projektów.

Dzięki szczególnej pomocy i zwiększeniu dotacji podmiotowej ze strony polskiego Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego z 25 na 31 milionów złotych udało się zachować podstawową ciągłość działania Muzeum oraz miejsca pracy.

Na 84 stronach polsko-angielskiego wydawnictwa znalazły się informacje o najważniejszych wydarzeniach minionego roku w Muzeum, analiza frekwencji w Miejscu Pamięci, które w ubiegłym roku odwiedziło 502 tysiące osób. Względem rekordowego roku 2019 to aż prawie pięciokrotny spadek.

Szczególnego znaczenia nabrała konferencja online „Jak uczyć o Auschwitz i Holokauście w dobie pandemii”, podczas której dyskutowano o bezprecedensowej sytuacji oraz o alternatywnych sposobach edukacji. W roku pandemii bardzo wiele osób korzystało z dostępnych form edukacji online.  Ogromnie wzrosło zainteresowanie wirtualną wizytą na stronie panorama.auschwitz.org, a Miejsce Pamięci w mediach społecznościowych ma już ponad 1,5 miliona obserwujących.

Najbardziej pogłębioną formą naszej edukacji w Internecie są lekcje online. Główna lekcja poświęcona historii Auschwitz dostępna jest już w jedenastu językach (angielski, arabski, grecki, hebrajski, hiszpański, niderlandzki, niemiecki, perski, polski, portugalski, węgierski). Łącznie na stronie lekcja.auschwitz.org znajduje się 26 lekcji w językach angielskim i polskim.

Inne poruszane w sprawozdaniu tematy to prowadzone w Miejscu Pamięci prace konserwatorskie oraz działania Fundacji Auschwitz-Birkenau, która zbiera fundusze na finansowanie tych prac, nowe wydawnictwa, kierunki prac badawczych, nowe i opracowywane wystawy, a także nowe obiekty w Archiwum i Zbiorach Muzeum. Istotnym elementem jest także sprawozdanie finansowe i lista darczyńców, którzy wsparli Muzeum.

„Trudno przewidzieć dalszy rozwój wydarzeń. Każdej osobie, instytucji i organizacji, które wsparły nas finansowo w tej ciężkiej sytuacji, bardzo za tę pomoc dziękujemy. Sytuacja finansowa Muzeum nadal pozostaje bardzo trudna. Dlatego nadal prosimy o Państwa pomoc i finansowe wsparcie naszej misji: wesprzyj.auschwitz.org” - czytamy.

Tekstom towarzyszą fotografie prezentujące najważniejsze wydarzenia w Miejscu Pamięci, a także reprodukcje artefaktów oraz archiwalnych dokumentów.

Sprawozdanie ukazuje się na dwa dni przed 76. rocznicą wyzwolenia niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady Auschwitz.

auschwitz_report_2020.pdf
Sprawozdanie Miejsca Pamięci 2020